Friday, 4 May 2012

Keindahan telur

Assalamualaikum.

Hi, hari ni aku nak kongsi sedikit mengenai 'keindahan telur' bukan apa. Agak tertarik dengan topik telur ni, sebab macam-macam komen aku baca kat facebook mengenai telur ni. Ada yang kata subhanallah, comel la, amazing, geram rasa macam nak picit dan yang tak boleh blah tu, ada gak sorang mamat ni komen 'apa nih?kotornya' pufff?? Padahal dia takkan lah tak tahu yang telur tu jugak yang boleh memberi dia zuriat... Isyh..isyh..tak bersyukur langsung.. =_=' tapi bila aku siasat balik, rupa-rupanya budak-budak lagi..haha! biasalah.. ^_^

Apa pun, inilah keindahan telur atau ovum yang dihasilkan oleh ovari perempuan semasa proses ovulasi.. 
Gambar ni, diambil semasa Dr. Jacques Donnez seorang gynecologist membuat hysterectomy atau dikenali sebagai pembedahan pembuangan uterus. Dia juga merupakan salah seorang ahli New European Surgical Academy(NESA).

                                    Ovum/ egg yang warna kekuningan

                                                Dr. Jacques Donnez 

2 comments:

Jija said...

agak sekecil ape ea ovum tu??

★ aIsyaH ★ said...

gambar apakah itu?seram nak tgok..:)