Friday, 27 April 2012

Sayang bangsa

Assalamualaikum.

Tepat jam 8.15 am aku selesai bersiap untuk ke kelas revision. Kelas start pukul 8.30 am, ada masa 15 minit untuk sampai ke dewan kuliah..*jalan kaki je.hehe!  Sampai je kat kelas terus duduk, konon-nya nak berebut tempat duduk padahal rakan seperjuangan pun  tak sampai lagi.haha! ^_^

Tiba-tiba aku terdengar Prof.Hamid tengah membebel. Ingat nak endahkan je, tapi macam ada sesuatu yang tak kena. Selalu dia ok je, cool. So aku pun fokus dan mengamati betul-betul bebelan Prof untuk mengetahui lebih lanjut..heheh! 


Prof: I already ask for help and told shahrul to prepare this computer and projector sharp at 8 am. I sudah remind banyak-banyak kali. Tapi tengok hari ini, datang prepare pun pukul 8.30 am. I sudah ada sini pukul 8am tadi. 
*Damn. Aku 8.15 am pun baru selesai bersiap, dia da kat dewan kuliah. Malu dengan attitude sendiri.


Prof: Jangan macam ini lah..we work as a team...we need each other.. Duduk-duduk minum kopi sampai pukul 8.30 pagi, 9 pagi..itu macam ke kerja..
*Terasa gak. sebab aku memang suka nak minum-minum dulu before masuk next class.Kadang terlewat masuk..really distract others.


Baru nak start kelas, tiba-tiba computer tu buat hal pulak.

Prof: Macam mana ini. why it cannot open? somebody please help me. *sambil tangan dia melambai-lambai*  

Beberapa saat kemudian...

Prof: Somebody please help me.*sekali lagi dia melambai-lambai*

Sadly, sorang pun tak turun bantu Prof tu, termasuk aku lah kan.sebab aku duduk belakang sekali jauh.alasan!haha! *we expect lelaki la kan.haha!* Tapi lelaki pemalu kot.ntahla. or to be positive thinking, maybe diorang buta IT kot..tapi jarang la lelaki tak tahu IT.mostly pandai kan bab-bab IT nih. ^_^


Rakan-rakan kelas masih senyap...*tanda penat buat revision or online sepanjang malam.huhu!*

Prof: Ok dah boleh open.we can start our revision now. But before that I nak tegurla. All of you cannot do like that hah, Tadi I ask for help and you all keep silent. Tak datang turun pun. Macam mana ni? we work as a team.. I kena ajar you, untuk jadi yang terbaik. I do my best, you should do your best too. Kena la tolong menolong.. Macam ni ke sayang bangsa?? No! you all tak sayang bangsa. Tak sayang bangsa dan tak sayang negara. I am very sad with your attitude. Next time, dont do like this. You must help each other. Macam mana bangsa nak maju? 


Haha! sentap aku lepas Prof tu marah-marah. Awal pagi, dah kene bebel. Tapi bila aku fikirkan balik..banyak maksud tersirat dalam kata-kata Prof tu. Adakah bangsa melayu sekarang, betul-betul sayang kan bangsa mereka??  



Kata keramat Hang Tuah: 'Takkan Melayu hilang di dunia'

  

1 comment:

BlueiceButterfly said...

~mungkin masing2 malu tapi tak salah tolong kan?xboleh buat pon atleast cuba untuk tolong..xpe ambik sbgai pengajaran :)