Thursday, 5 July 2012

Awak tanya saya, manalah saya tau.

Assalamualaikum.

Malam Jumaat.
Jaja: Awak, malam ni jangan lupa baca surah yassin tau =)
Hana: Memang kena baca surah yassin tiap-tiap malam jumaat ke?
Jaja: Mestilah.lebih baik.
Hana: Wajib ke?
Jaja: Tak la wajib, sunat je..
Hana: Yeke?
Jaja: Eh, awak tanya saya banyak-banyak pulak.Manalah saya tahu.hehe! =D
Hana: Hehe! =)

Pernah tak korang mengalami situasi yang sama? Aku baru je mengalami situasi macam tu sebentar tadi, tu yang terus update tu.hehe! Tanpa melengahkan masa, aku terus tanya babah. "Bah, nape eh kita sunat baca surah yasin malam jumaat?" Babah pun start berfikir.keke. Tak lama lepas tu dia jawab. " Sebab malam jumaat kan malam dimana ahli-ahli kubur akan menerima nikmat-nikmat seperti bacaan doa, bacaan ayat-ayat suci al-quran, amalan sedekah daripada waris-waris si mati yang masih hidup". Haa..bukan tu je, babah sambung lagi..haa da start dah dia..hehe! 

                                                        
Babah menyambung lagi, " Pada Malam jumaat, malaikat akan membawa dulang yang berisi doa-doa dan amalan sedekah daripada waris si mati yang masih hidup. Untuk ahli kubur yang menerimanya, mereka akan menerima dengan wajah yang gembira dan bercahaya, bagi yang tidak dapat wajah mereka akan menjadi sayu dan sedih kerana tidak mendapat apa-apa.." 

Ini apa yang babah beritahu, dia cakap dia dapat info ni masa kuliah hari jumaat. If korang ada info yang berbeza atau ingin menambah info dialu-alukan untuk berkongsi, dan sekiranya terdapat salah silap dalam entri ni, dialu-alukan juga untuk perbetulkan.. ^_^

9 comments:

syafiqakarim said...

penah terfikir tp kenapa tah tak
pernah meng-google.
tengs untuk info ni



*sy period.

eh?-.-

ary_lee said...

Owh.. awak eh? ke ke ke ke..

Ruzzezanie said...

ilmu ni. :)

Kamal Lee said...

Informasi yang sangat menarik. Terima kasih babah. Eh salah. pakcik. Hewhew. :))

putryteya said...

oww, ye kee ... ? baru tau gak .patut pun . haha
thanks share .

jemput singgah blog teya . jgn la malu2 . hehehe

KorN said...

thanks 4 d info... pestime baca tentang ni...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

YM penah juga dengar gini, dear. Tapi, ada ustaz yang mengatakan baca Yassin every Thursday tu bidaah.
Tapi, Bidaah hasanah la, means sesuatu yg mendatangkn kebaikan la. Tapi apapun, sebaik2nya, kita jadikan membaca al-quran amalan harian kita, kan?YM pun tgh improve kan diri...sama2 kita yer..:)

Zati Novelis said...

babah tu abah ea ? eheee ~ xD

♩♫ana nana♬♪ said...

nice info . GUMAWO ~