Thursday, 7 June 2012

Nescafe dan Parkinson

Assalamualaikum.

Isyh! I tak suka lah minum Nescafe ni. Menggigil je tangan. Tapi kena gak minum...demi exam! haha. Apapun, Nescafe memang sedap, lagi-lagi perisa Latte~ Mmm... ^_^ 

Tapikan, ada kawan cakap tak elok minum Nescafe ni banyak-banyak.. Nanti kena Parkinson. What?Parkinson?? Hah lah. Orang yang ada sakit Parkinson kan selalu je tangan dia menggigil...kan?

Okeh, berdasarkan dialog di atas tentu ada diantara kita semua yang pernah beranggapan sedemikian rupa. kan? Kalau tak, tak pe. Kalau ye? Ini faktanya yang sebenar... 

Nescafe memang akan memberi kesan tangan menggigil disebabkan kandungan kaffein..tapi tak semua akan mengalami kesan macam tu. Kadang ada yang pening-pening kepala..Maksudnya di sini minum minuman kaffein ini akan memberi kesan yang berbeza-beza bagi setiap individu..tapi tak lah beza mana pun kadang tu ada yang sama gak..Kesan-kesan kaffein ni ada banyak, korang google je if nak tau dengan lebih lanjut.. 

Lain pula bagi penyakit Parkinson ni. Memang ia menyebabkan tangan menggigil tapi itu disebabkan sel-sel di bahagian substansia of niagra yang terletak di kawasan tengah otak yang semakin berkurang.. Fungsi substansia of niagra ini penting dalam memastikan pergerakan anggota badan bergerak dengan lancar.

Akhir kata, kurangkan minum Nescafe kerana ia boleh menyebabkan kencing manis dan juga batu karang..

12 comments:

Cinta Misteri said...

CiM pown tak boleh telan nescafe ni. tapi............ i cant breath w/o hot coffee (eehhh...sama tak erk nes & coffee)

ok tak sama :)

Nora Karim said...

hari tu tgk dekat Malaysia Hari Ini... satu kajian dijalankan di luar negara (lupa pulak kat mana)katanya... mereka yang minum coffee hidup lebih lama... dgn syarat... 1-2 cawan sehari... :D

Saya penggemar Nescafe!! :p

syafiqakarim said...

jantung kencang gila tiap kali minum.
tp sehari tak minum xbole.phewww

Nazayiena said...

Kurang sikit nescafe tp teh tarik umphhh.....

Nurulee said...

Ohh, baru tau kesan2 kaffein ni. Hehe =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/studying-is-my-priority.html

EYFAalias said...

OMG saya pengemar nescafe no.1 HAHA

Cinta Misteri said...

haaaa tu dia Nora Karim... peminum kopi hidup lebih lama.

mira razak said...

wahhh baru tahu nie. naseb singgah kat sini. hehe

Myra Jay said...

Hheee, asal exam memang Nescafe jadi peberet... Sama la MJ pun..

BTW Good Luck ye ;)

aReLaN said...

payah la.nescafe my feveret tu.wuuuuuu

fieda said...

suami saya mmg penggemar nescafe..

iEdA said...

Suka coffea jenis latte...sm x eh ngn nescafe..hehe