Thursday, 14 June 2012

Seafood dan Roti Rye

Assalamualaikum.

Untuk entri malam ni aku decide nak share satu resepi yang unik, berasal daripada negara Denmark. Masa google mencari mengenai Danish (bangsa Denmark) cuisine, aku terbaca yang Denmark ni merupakan negara yang paling gembira. Kenapa? Aku pun tak pasti. Mungkin pengurusan negara Denmark ni dijalankan dengan baik sekali kot, so rakyat mereka pun hidup dalam keadaan yang harmoni dan bahagia.hehe! 

Resepi yang aku nak share ni agak unik, sebab ia gabungan roti dan seafood. Hidangan ni dijadikan sebagai makanan untuk breakfast. Cuba imagine, makan roti dan seafood, Wuuaahhh~ Tak tahu lah apa rasanya kan..


Roti yang digunakan ialah roti rye. Roti ni bagi yang dah rasa mereka cakap sedap, padat, lembut, crunchy di bahagian tepi dan berwarna agak gelap. Untuk seafood tu plak, mereka guna ikan salmon atau udang. Haa..lepas tu, mereka gaulkan udang/ salmon tu dengan cheese, butter, mayonis, pepper dan garam. Selepas tu dibiarkan sejuk dalam peti ais lebih kurang 15 minit. Step yang terakhir ialah, letakkan udang/salmon tadi atas roti rye, bersama-sama dengan lemon. Dah sedia untuk dimakan..hahah!

Memang susah nak dibayangkan apa rasanya untuk kombinasi yang macam ni ^_^


12 comments:

syafiqakarim said...

allergic seafood guane

siti_naqiah said...

hew, tapi cambest je kann..hehe

Ety said...

hmm. cam sedap, tpi kalau guna salmon raw, memang konfem den tak makan :D

noornazuha said...

rasa mcm terliur jeh.....yummmyyy!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Macam sedap jer kan.. :)

aku HaniAsyira said...

suker seafood.. cuba awk buat nk tgk hasilnya.

dill said...

ala...terus lapar bile baca.

dill.

Nora Karim said...

eh kenapa susah nak membayangkan ni?? adeh!

Majalah Masjid Kita said...

andai menggunakan foto nyata.. :) jadi laper nih :(

[sutera kasih] said...

ehemm..apala rasanya tu kan huhu

iEdA said...

mcm sedap tp bl dgr ada salmon,mmg xmkn lah sbb x mkn ikan...huhu :P

Myra Jay said...

Tak dpt nak byg menu ni, sbb roti Rye tu mcm xpenah jumpa :)